diumenge, 13 de juliol del 2014

A Vic es compleixen tots els pronòstics en la repesca per a la Fase Final A. Èxit total de les Colles del Grup Sardanista Sabadell, quedant classificades la Sabadell i la Arraona en primer i segon lloc respectivament, a la categoria Lliure Veterans.

Colla Arraona
Núvols molt negres aguaitaven per sobre el cel de Vic hores abans de l'inici del concurs, les colles donàvem per fet que la competició es celebraria al Recinte Firal del Sucre, i amb més raons quan van començar a caure les primeres gotes. Hi ha concursos que de veritat és una llàstima que  s’hagin de celebrar en un recinte tancat, aquest és el cas de Vic, no poder ballar a la seva plaça Major té un nom que el bon gust no em deixa escriure'l, i que de ben segur tothom té al cap.

Potser per això l'organització va esperar més enllà de l'últim minut per decidir que un esdeveniment tan important s'havia de celebrar dins del marc incomparable de la plaça Major, una decisió que a tots ens va semblar una autèntica temeritat.

Colla Sabadell
Els nostres temors es van veure confirmats quan deu minuts abans de l'inici va tornar la pluja, això va retardar uns minuts el començament del concurs, quan va amainar una mica, la competició va començar directament amb la primera sardana de lluïment, prescindint del Galop d’entrada, i així guanyar una mica de temps al temps. Però Zeus (el recol·lector de núvols) tenia ganes de gresca, i va decidir sense que ningú l'hi demanés, que caigués un bon ruixat  quan faltaven encara dues tirades per acabar la primera sardana de lluïment de les Colles del Campionat Gran, acabada la sardana, allò va ser una gran estampida de dansaires i músics en direcció als pòrtics de la plaça, els dansaires aixoplugats dins dels pòrtics miraven com queia l'aigua i com anava passant el temps, Zeus esgotat de fer tantes entremaliadures, per fi es va retirar a les seves estances a descansar, tot seguit la lluna va fer acte de presència, per alegria i satisfacció de tots els presents, a partir d'aquí el concurs es va desenvolupar ja sense cap més incidència.

La Gran Taca Verda
El torn de les colles veteranes va arribar en la segona tanda, amb la sardana "La platja dels Bots" d'Alfred Abad una bonica sardana amb una peculiaritat, té uns compassos de salt a la tirada de curts. Després va arribar el moment més esperat per les colles veteranes, feia molt temps que els dansaires de més edat no es podien treure del cap una sardana que s'havia anunciat per a aquesta nit, "Rosa de Sant Jordi" de Fèlix Martínez i Comín, aquesta magnífica sardana té 97 compassos de llargs, una autèntica marató per als dansaires més grans, només una composició musical d'aquesta categoria fa que els dansaires fins i tot la trobessin curta, de tota manera acabada aquesta sardana i gairebé amb el cor a la boca un dansaire va tenir una idea, fer una samarreta commemorativa del concurs de Vic amb aquesta llegenda: Jo vaig sobreviure a la sardana Rosa de Sant Jordi, tot seguit aquest dansaire va perdre la seva presència d'esperit, gràcies a Déu, hores d'ara es troba perfectament.
Zeus l'entremaliat

A continuació la Cobla Ciutat de Cornellà va interpretar la sardana revessa, aquí va passar un altre fet curiós, els de la Sabadell van fer uns números que coincidien amb el final de la música, els dansaires que pensaven que l'havien resolt  van saltar com bojos d'alegria, en canvi els de la Arraona sense tants escarafalls si que la van resoldre correctament.

Per acabar el concurs, el que havia de ser el Galop d'entrada es va esdevenir el de sortida,  i ja sense més preàmbuls es van anunciar  les classificacions. Els pronòstics que havíem fet no van fallar, Roques Blaves, com a guanyadora del concurs de repesca junt amb les colles Ressò i Aires Gironins passen a la Fase Final A. En la categoria de Colles Lliures, primera Colla Sabadell seguida molt i molt de prop de la Colla Arraona. Tot i la llarga durada del concurs per culpa del mal temps,  els dansaires de la Gran Taca Verda van sortir força satisfets del concurs de Vic.
Espectacular Galop de Fantasia
de la Colla Sabadell a Ceret 2013

I la setmana que ve, toca anar a Ceret a la Catalunya Nord, l'últim concurs abans de començar les vacances d’estiu. Als de la Colla Sabadell ens espera un llarg cap de setmana ple d'esdeveniments sardanístics, i que arribarà al punt culminat dissabte a la nit amb la cercavila que prèviament faran totes les colles abans del concurs. Com sempre aquí l'important no és guanyar, sinó de gaudir d'un cap de setmana farcit d'actes sardanístics, en un lloc on es viu la sardana com a part de la  cultura pròpia i sense complexos.


El concurs de Ceret es celebrarà dissabte dia 19 a la Plaça de Bous Les Arenes a les 20:15 h, la part musical anirà a càrrec de la Cobla La Principal del Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada