dimarts, 24 de maig de 2011

HISTÒRIA COLLA SABADELL

Debut de la Colla Sabadell 1968
El 1967, un grup de nens i nenes d’edat compresa entre els 11 i els 14 anys feien un curset de sardanes organitzat per l’ACF Sabadell Sardanista, sent la monitora la senyora Maria Perich.

La Colla Sardanista Bell Punteig va tenir un paper primordial a l’hora de formar els nous dansaires, sent ells els responsables d’ensenyar a comptar i repartir les sardanes. Quan van veure que estaven prou preparats, van decidir formar una nova colla des de zero.

La primera trava que es van trobar aquests grup de joves fundadors va ser que el nom triat per a la colla (Anella Sabadell) ja estava ocupat, tot i que feia temps que no tenia cap mena d’activitat sardanista. En tot cas, calia demanar permís als antics propietaris. Va ser precisament Maria Perich que va obtenir l’autorització dels ex-dansaires de l’antiga formació per poder usar la denominació que els joves havien escollit.

L’abril de 1968, la Colla Sabadell i la Colla Petits Bell Punteig fan el seu debut. Els va acompanyar en aquesta gran diada la Colla Bell Punteig. La primera sardana que els va tocar ballar va ser ni més ni menys que Sabadell, un peça de Joaquim Serra i Corominas.

Va ser un fet amb molt de simbolisme, ja que es tractava d’una composició dedicada a l’antiga Anella Sabadell. La presentació d’aquestes noves colles va consistir en una exhibició que va tenir lloc a la casa de la Caritat, actual plaça Marcet.

Els nois i noies que van debutar aquell dia van ser Pere Jara com a Capdanser, juntament amb Àngel Muñoz, Josep Prats, Anselm Acebes, Lluis Aumatell, Fina Jara, Mª Carme Pujadas, Pepi, Anna Castro i Roser.

Al cap de pocs mesos, un d’aquets joves, l’Àngel Muñoz, substitueix com a capdanser a Pere Jara. Malgrat la curta edat d’aquests nois, tenien una gran passió i el fet de ser joves no els aturava. De fet, van competir en els Campionats del Bàsic Honor Gran durant sis anys. Va a dir que Salvador Saumoy es el padrí de la Colla. Així, com no vol la cosa, els anys van anar passant i la colla es va anar consolidant en el panorama sardanístic.

Colla Sabadell, Manresa 1976
D’aquesta manera, l’any 1978 es va commemorar el desè aniversari de la colla. Com a regal d’aniversari, un jove compositor anomenat Carles Santiago els dedica unes de les seves primeres sardanes, titulada Colla Sabadell. Aquesta composició no va passar desapercebuda i va quedar en segona posició en el Premi Joventut , Sardana de l’any 1979.  

Llavors va succeir un fet personal que va trastocar els plans de la Colla Sabadell. El 1979, l’empresa on treballava l’Àngel Muñoz el trasllada a la  seva central, que estava situada a Suïssa. Degut a aquesta circumstancia , la colla va decidir aturar la seva activitat sardanista.

El temps va anar passant sense que l’activitat de la Colla Sabadell es reprengués. Van ser temps obscurs ja que no es veia la fi del túnel. Fins que, curiosament, una nova dècada després, va succeir un fet que va tornar a canviar el panorama.

L’any 1989 va néixer la Colla Arraona, que va passar a competir en al categoria de veterans. Aquesta nova agrupació la formaven parelles que anys enrere havien format part dues formacions clàssiques: Mirant al Cel i Sabadell. Els antics membres de la Colla Sabadell, doncs, tornaven a estar operatius després d’uns anys sense ballar sardanes.

El 1992, el capdanser Salvador Pladellorens deixa la Colla Arraona i és substituït per un vell conegut: l’Àngel Muñoz.

Llavors, es decideix que l’agrupació passi a denominar-se un altre cop Sabadell. Tot havia de ser com en els vells temps.

Però l’alegria no va durar gaire. I és que un any desprès, el 1993 la colla malauradament va haver de deixar un altre cop les seves activitats sardanistes.

Com es pot comprovar, des de la seva creació, la Colla Sabadell ha patit molts sotracs, De fet, aquesta segona aturada en la seva activitat va ser encara més dura que l’anterior, ja que es va allargar més de 15 anys. Però la formació va acabar tornant, la qual cosa demostra l’amor per les sardanes dels seus components.

Colla Arraona 1991
Així doncs, un dels darrers dies històrics que na viscut l’entitat sabadellenca ha estat el 8 de febrer del 2009 va ser una any daurat per la colla, ja que van ingressar un gran nombre de dansaires. De fet, el gran nombre de persones que tenien ganes de ballar va fer que es prengués la decisió de rescatar també la Colla Arraona. Aquesta va fer el seu debut el 21 de març del 2010 a Granollers.

Durant els dos primers anys, les dues colles del grup es van limitar a ballar en concursos lliures, és a dir, sense cap repercussió en les competicions oficials organitzades per la Unió de Colles de Catalunya (UCS).

A poc a poc, però, els dansaires de la Colla Sabadell van anar pujant el seu nivell sardanístic. Fins que es van veure prou capacitats per competir en el Campionat de Calalunya com a veterans. Val a dir que dins d’aquesta categoria, aquesta és la màxima competició. El debut l’any 2011 va ser tot un èxit, doncs es van aconseguir un quart lloc. En la temporada 2012, i contra tot pronòstic, la Colla Sabadell va aconseguir el sots campionat de Catalunya.

En aquesta ocasió, hi va haver moments en què els membres de la formació sabadellenca van arribar a somiar que es podia guanyar el campionat. Finalment, però, la potent colla tarragonina Toc de Dansa es va encarregar de posar les coses al seu lloc. Però la èxtasis no va trigar gaire temps en arribar. Per fi, el 2013, s’aconsegueix guanyar el Campionat de Catalunya, que any rere any se li havia resistit a la Colla Sabadell .

Durant aquests últims cinc anys, la Colla Sabadell ha anat creixent no només en nombre de dansaires i en la qualitat dels mateixos, també com a entitat en sí mateixa, i poc a poc s’ha anat arrelant a l’entramat cultural de la ciutat.

El pas definitiu es va donar l’any 2013, convertint un grup d’amics amants de les sardanes en una entitat legal, amb el nom d’Associació Sardanista Colla Sabadell. Aquets mateix any la colla ingressa a la entitat Sabadell Cultura. Val a dir que la Colla Sabadell va néixer dins de l’ACF Sabadell Sardanista. I avui dia, tot i ser dues entitats independents, segueixen conservant forts vincles, de manera que la Colla Sabadell se sent com a part de Sabadell Sardanista.

Des de la seva fundació, el palmarès de l’Associació Sardanista Colla Sabadell ha estat el següent. A les dècades dels seixanta i setanta, un primer lloc a Flix (1969) i un primer lloc a Capellades al Campionat Zonal C (1976)

Colla Sabadell Campiona de Catalunya Venterans 2013
De l’any 1989 al 1993, la Colla Arraona va ser Campiona de la Copa (1990) i Sots Campiona del Bàsic d’Honor Veterans (1991). En aquest mateix període, la Colla Sabadell va ser Campiona de Catalunya de Colles Lliures (1992), Campiona de la Copa (1992) i Sots Campiona Bàsic d’Honor Veterans (1993).Pel que fa als darrers anys, el 2011 la Colla Arraona va ser Campiona de Sardanes Revesses del Territorial de les Comarques de Barcelona. Van ser resoltes correctament pel Jaume Nonell.

Pel que fa a la Colla Sabadell, Campiona del Territorial de les Comarques de Barcelona Veterans  2014, 2015 i 2016, Sots Campiona de Catalunya Veterans (2012), i Campiona de Catalunya Veterans els anys 2013,2014, 2015 i 2016.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada